California

655 Campbell Technology Parkway,
Suite 200
Campbell, CA 95008 USA

Phone: +1 408 574 7802
Fax: 1 408 377 3002

March 30th, 2021     12 MIN READ

Portföy Yönetimi ile O Kusursuz Ürün Çeşitliliğine Ulaşın

Yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, ürün çeşitliliğinin tüketicilere hitap edip etmediğini sürekli olarak değerlendirmeleri çok önemlidir. İster küçük bir artizan işletme ister çok kategorili büyük bir perakendeci olsun, şirketler, ürünlerinin maksimum kârlılık ve satış için hedeflerine ulaştığından emin olmak durumundadır. Bunun için de, maksimum satış performansını korumaya yönelik olarak optimize edilmiş bir ürün portföy yönetimi ve perakende ürün çeşitliliği planı uygulamak en iyisidir. 

Peki ama, ürün portföy yönetimi nedir? Ve bir Ürün Yaşam Döngüsü (PLM) çözümüişletme karar mercilerinin bunu geliştirmesine nasıl yardımcı olabilir? Okumaya devam edinemin ellerdesiniz! 

 

Ürün Portföy Yönetimi nedir? 

Ürün portföy yönetimi, perakendecilerin ve üreticilerin belirli ürünlerin kalmasına veya gitmesine, maliyetinin artıp artmadığına, tüketicilerin değişen zevklerini ve yeni piyasa trendlerini karşılamak için güncelleme gerekip gerekmediğine karar vermesine olanak tanıyan, süreğen ve veriye dayalı bir süreçtir. Örneğin şirketler, daha fazla kâr etmek, bölgelere ve satış kanallarına göre satışları artırmak için mevcut ürünleri mevsim veya tatil trendleriyle uyumlu olacak şekilde güncelleyebilir. 

Perakendeciler de benzer bir süreç içinde, lerini büyütmek, yeni ürünlerin başarısını artırmak ve özel etiketli ürünlerin geliştirilmesine yardımcı olmak için ürün çeşitlerini optimize ederler. 

Bunu yapmak için, ürün portföy yöneticilerinin önce şu soruları sorması önemlidir: 

 – Tüm SKU’lar arasında hangileri en kârlı sayılır? 

 – Başarılı ürünler yeni pazarlar için başka bir bölgeye taşınabilir veya yeniden markalaştırılabilir mi?  

 – Mevcut ürün yelpazemizdeki bir boşluğu doldurmak için yeni bir ürün sunmalı mıyız? 

 – Bu ürünlerin maliyeti ne olmalı? 

 – Ürünleri farklı mevsimlere, tatillere ve/veya bölgelere uyarlamanın en iyi yolu nedir? 

 – Ürünlerimiz bölgesel yasal şartlara uyuyor mu?  

 – Ürünlerimizle ilgili beyan ettiklerimiz geçerli ve güncel mi? 

Sonuçta bu yanıtlar; güncelleme, değişiklik veya sonlandırma yoluyla bir ürün iyileştirmesinin doğru olup olmadığına karar verilmesine yardımcı olacaktır. 

 

Ürün Portföy Yönetiminizi Mükemmelleştirme

Etkili ürün portföy yönetimi, çok sayıda hesaplama gerektirir. Satış performansı verileri, tahminler, fiyat noktaları ve marj analizleri mevcut ürün çeşitlerinin hedef tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığını belirlemede çok önemlidir. Üstelik, karar mercilerin, mevcut aralıktaki bir ürünün değerini daha net açıklanmaya yardımcı olmak için ürün ve ambalaj görselleri, içerikler ve formülasyon verileri, hedef pazarlar ve karşılaştırılabilir piyasa rekabeti gibi ürün bilgilerinin diğer geçerli biçimlerine de erişmeleri gerekir. 

 

Ürün Portföy Yönetim Yazılımı

Ürün portföylerini büyük ölçüde etkin olarak optimize etmek için, yiyecek-içecek markaları, üreticiler ve perakendeciler, fikir aşamasından tüketiciye kadar tüm ürün geliştirme sürecine tamamen şeffaf, kapsamlı bir genel bakış sağlayan ürün portföy yönetim yazılımı  kullanmalıdır. Bu, ürün portföy yöneticilerine ve ürün çeşitliliği planlayıcılarına temel kararlara yön vermek için ihtiyaç duydukları önemli, güncel bilgileri verir. 

Yiyecekiçecek sektöründe faaliyet gösteren birçok şirket için bu yazılımçalışma arkadaşları arası iş birliğini yürüten, bir ürünün kâr ve uzun vadeli başarı getirip getirmediğine dair daha bilinçli karar vermeyi sağlayacak şeffaflık, rapor, analiz ve bağlantı sağlayan bir Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) çözümü olmalıdır. 

 

Ürün Portföy Yönetimi

 

PLM ile Ürün Çeşitliliği Planlamasını Artırın

Yiyecek-içecek sektöründeki perakendeciler, ürün karmasına geniş açıdan bakmak için PLM yazılımına yöneliyor. Bu şirketler, ürün portföyündeki çakışan ürünleri ve olası boşlukları belirlemeyi ve ürün çeşitlerinde değişikliğe giderek yeni ürünlerin başarısını artırma ister. Böylece sürece dahil olan herkes, belirledikleri hedef doğrultusunda en iyi performans gösteren öğeleri çok net bir şekilde görebilir. Daha sonra yöneticiler, üst düzey raporları her sezonun finansal ve operasyonel hedefleriyle karşılaştırarak ürünün pazara çıkış süresini kısaltabilir stok yönetimini geliştirebilirstok iadelerini optimize edebilirmetre kare başına fiyatı en üst düzeye çıkarabilir.  

Temel portföy yönetimi ve ürün çeşitliliği planlama işlevlerine sahip bir dijital PLM çözümü, ürün geliştirmeye dahil olan tüm tarafların kullanabileceği tek veri kaynağı sunar. Böylece, kullanıcılar aynı veriler üzerinde gerçek zamanlı iş birliği ve iletişim kurabilir. Bu da, daha doğru kararlar verilmesini ve  fazlalıkların ortadan kalkmasını sağlar. Ekipler, daha uygun hedefler belirlemek, sezonluk planlara göre ilerlemeyi izlemek ve gruptaki düşük performans gösteren öğeleri belirlemek için ürün yaşam döngüsü boyunca onlara %100 görünürlük sağlayarak PLM’in bulut tabanlı ekosistemini de geliştirebilirDaha da iyisi, dijital PLM çözümleri, Satış ve Ürün Geliştirme ekiplerine stratejik ürün teklifleri tasarlama, olası maliyet senaryoları çıkarma, maliyetin ürün marjları üzerindeki etkisini hesaplama ve çeşitlendirme stratejilerini finansal hedeflerle uyumlu hale getirme becerisi sağlar. 

Özel etiket geliştirme konusunda tedarikçilerle çalışan perakendeciler de dijital iş birliğini ve veri odaklı ürün analizlerini yürütmek için PLM çözümlerini kullanabilir. Bu bilgiler daha sonra, fiyatlandırma talebi yönetimini kolaylaştırmak, ürün geliştirmeyi optimize etmek ve çeşit planlamasını geliştirmek için doğrudan Ar-Ge, Tedarik ve Satış ekipleriyle paylaşılabilir. 

 

Karmaşık Ürün Portföylerine Çözüm Bulun

Özel etiketli ürünler geliştirmek için tedarikçilerle birlikte çalışan gıda üreticileri, ulusal markalar ve çok kategorili perakendeciler için, etkili ürün portföyü yönetimi işlevlerine sahip bir PLM çözümü, tüketici talebini karşılayacak şekilde hızla uyarlanabilen karmaşık ürün portföylerinin planlanmasına, optimize edilmesine ve yönetilmesine yardımcı olur. 

Ürün ve satış verilerinin tam bir netlikle görülmesi sayesinde, genel ürün yelpazesine dair çok anlaşılır bir fikir elde edilir. Böylece en popüler temel ürünler arasından hangilerinde çeşitlendirmeye gidilebileceği kolayca görülürÖrneğin tatil çikolatalarını ele alalım. Markalar, mevcut tarif formülasyonlarını alıp ürünleri mevsimsel trendlere uyacak şekilde yeniden paketleyebilir. Artık yeniden formüle etmeye gerek kalmaz; mevsimine göre ne revaçtaysa ona uygun olarak ambalajını değiştirmek yeterli olurMarkalar, milli ve dini bayramlarda, kutlama yapılan her türlü özel günde, aynı temel çikolata formülünü kullanabilir. Benzer şekilde, alerjik bünyeli veya sağlık bilinciyle hareket eden tüketicilere hitap etmek için temel tarifleri yeniden formüle ederek, glütensiz veya düşük şekerli varyasyonlar gibi seçenekler sunabilirler. 

 

Bağlantısız Veri Depolarını Geride Bırakın

Yeni pazarlara ve coğrafyalara açılmak isteyen yiyecekiçecek şirketleri için ürün portföyü yönetimi çok önemlidir. Ancak, ürün geliştirme zincirinde bütünsel görünürlük sağlayacak bir PLM çözümü olmazsa, veri yönetimi izole ve karmaşık bir süreç haline gelir; bu da yinelemelere, fazlalıklara ve hatalı bilgilere neden olur. 

Merkezi bir PLM platformu, geniş ürün portföylerini başarıyla yönetmeyi, farklı bölgelerde ve departmanlarda bulunan çalışanlar arasındaki engelleri ortadan kaldırmayı, yerel piyasa ticari tekliflerini tanımlamayı ve bölgeye özgü yasal şartları karşılamak için etiketleme, dil, metin, çizim ve beslenme bilgilerini uyarlamayı kolaylaştırır. 

Genel olarak, PLM gibi birlikte çalışmaya yönelik  bir platform kullanmak, karar verme pozisyonundaki yöneticilere tüm ürün portföyünün çok daha net bir resmini sunar; bu da onları ürün optimizasyonu, başarılı yeni ürün tanıtımları ve daha büyük satış fırsatlarını belirleme konusunda güçlendirir. 

 

Demo isteyin

Share this article

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.